Wat is milia?
Milia (het meervoud van ‘milium’, in het Nederlands ook wel gerstekorrel genoemd) zijn kleine witte of geelachtige verhoogde cystes, bobbeltjes of vlekjes op de huid. Ze komen vaker voor in het gebied rond de ogen en wangen, maar kunnen overal op het gezicht of lichaam voorkomen. Het is heel normaal om verschillende milia in clusters te hebben en ze komen ook veel voor bij pasgeboren baby’s.
Meer over milia
Anders dan een puistje, voelen milia juist wat meer hard aan, als een soort klein stukje gruis onder de huid en zijn ze niet rood of ontstoken zoals bijvoorbeeld bij puistjes, mee-eters en acne-gerelateerde vlekken. Milia zijn niet besmettelijk of gevaarlijk, maar sommige mensen voelen zich zelfbewust of onzeker over deze plekken, vooral wanneer deze zich bevinden op een zichtbaar stuk huid, zoals het gezicht. Het kan lang duren voor milia om vanzelf te verdwijnen, maar ze kunnen ook professioneel verwijderd worden door een simpele, kleine behandeling.
Behandelingen om Gerstekorrel te verwijderen
Naald extractie
De huid waar de milia zich bevindt wordt grondig gereinigd, waarna een steriele naald wordt gebruikt om met een kleine insnijding de inhoud van de milia voorzichtig te extraheren.
Hyfrecator extractie
Bij deze methode om milia te verwijderen wordt de huid door kleine elektrische schokjes dicht geschroeid, waardoor de inhoud geëxtraheerd kan worden.
Voorgeschreven medicatie
Het kan meer passend zijn om een specifiek medicijn voor te schrijven om de milia te behandelen, maar dit is enkel mogelijk voor bepaalde types milia waarbij er niet fysiek geëxtraheerd kan worden.
Hoe zien milia eruit?
Milia zijn vaak erg kleine, witte of vleeskleurige bobbeltjes die stevig aanvoelen. Ze zien er anders uit dan een puistje of mee-eter omdat ze geen kop hebben die uitgeknepen kan worden. Ze zijn vaak niet rood of ontstoken (behalve bij de vorm ‘milia en plaque’) en zouden niet ongemakkelijk of pijnlijk moeten aanvoelen. Vaak komen ze voor op de huid rondom de ogen in groepjes, maar het is ook mogelijk om een enkele milium per keer te hebben. Ze kunnen voorkomen op elk deel van het lichaam, inclusief de lies en het gebied rond de genitaliën.
Kies een behandeling
* Bij het verwijderen van gerstekorrels is het moeilijk om de tijd te bepalen die nodig is. Vooral rond de ogen kan het erg moeilijk zijn. Ondanks dat het meestal in één behandeling behandeling één of enkele gerstekorrels weg kunnen halen, is het mogelijk dat de tijdsduur voor het verwijderen te kort is, waardoor een vervolgafspraak nodig is.
* Het komt voor dat er een onjuiste diagnose is gemaakt. Bij een andere vorm van een huidoneffenheid is het mogelijk dat we deze niet verwijderen.
Soorten van milia
Er zijn vijf hoofdsoorten van milia:
Neonatale milia
Neonatale milia is milia wat gevonden wordt bij pasgeboren baby’s. Er wordt gedacht dat dit veroorzaakt wordt door onderontwikkelde zweetklieren die gemakkelijker blokkeren.
Primaire milia
Deze soort wordt vaak gezien bij kinderen en volwassenen. Deze milia kan vanzelf overgaan zonder behandeling, maar kunnen langer aanwezig zijn bij volwassenen, soms zelfs permanent.
Secundaire milia/traumatische milia
Dit zijn milia die voorkomen na een ongeluk of beschadiging aan de huid. Er wordt gedacht dat de milia ontstaat door schade aan de zweetklieren in de aangetaste huid. Secundaire milia komt ook voor als resultaat van het gebruiken van bepaalde soorten crèmes.
Milia en plaque
Dit is een zeldzamere soort milia dat zich ontwikkelend op een verhoogd en ontstoken deel van de huid wat een ‘plaque’ wordt genoemd.
Multiple eruptieve milia
Ook een zeldzame vorm van milia waarbij clusters milia verschijnen in de loop van een paar weken of maanden. Dit gebeurt vaak op het gezicht, bovenarmen en het bovenlichaam.
Milia zijn niet besmettelijk en kunnen dus niet worden overgedragen van persoon tot persoon.
Er is geen genetische link met milia bekend, dus het wordt niet gezien als erfelijk.
Het zelf verwijderen van Milia wordt niet aangeraden. Om infectie te voorkomen moet de behandeling worden uitgevoerd in een veilige, klinische omgeving met steriele apparatuur. Zelf proberen de milia uit te knijpen of hieraan te plukken kan ervoor zorgen dat het gebied op de huid ontstoken, gekneusd of geïnfecteerd wordt, omdat milia niet uit te knijpen zijn zoals puistjes.
Het gebruiken van een goede huidverzorgingsroutine kan ervoor zorgen dat de witte plekjes onder de huid verminderen. Een goede huidverzorgingsroutine bestaat uit kwaliteitsproducten, regelmatige exfoliatie en het gebruiken van een hoge-factor zonnebrand.
Wanneer u vooral last heeft van milia rondom de ogen zou het iets te maken kunnen hebben met de huidverzorgingsproducten die u gebruikt. De huid rondom de ogen is veel dunner dan de andere huid op het gezicht, dus wanneer oog crèmes dik en zwaar zijn kunnen ze de poriën verstoppen en zo dode huidcellen opsluiten in de porie. Het kan dus helpen om te investeren in een lichte oog crème van een hoge kwaliteit. Andere oorzaken van witte plekjes zijn zonneschade of een allergische reactie op harde gezichtsverzorging.
Milia wordt veroorzaakt als keratine (een natuurlijke proteïne) vast komt te zitten onder de huidoppervlakte. Sommige dermatologen denken dat dit komt door schade aan de zweetklieren na huidtrauma (zie ook hierbeneden bij ‘secundaire milia’), of in het geval van pasgeboren baby’s, geblokkeerde zweetklieren (zie ook hierbeneden bij ‘neonatale milia’). Cel vernieuwing vertraagt meestal naarmate we ouder worden, waardoor een rijpere huid gevoeliger wordt voor terugkerende milia.
Milia is vaak niet pijnlijk of gevaarlijk. Sommige mensen kunnen zich zelfbewust of onzeker voelen over hun huid en hoe deze eruit ziet met milia op hun gezicht. Proberen om de milia uit te knijpen of hieraan te plukken kan ervoor zorgen dat het gebied op de huid ontstoken, gekneusd of geïnfecteerd wordt, omdat milia niet uit te knijpen zijn zoals puistjes. Het kan soms voorkomen dat er op een specifieke plek op de huid veel milia voorkomt, dit gebeurt vaker en betekend dus niet dat de conditie zich aan het verspreiden is of besmettelijk is.
Wanneer milia vaker voorkomt en terugkomt is een goede dagelijkse huidverzorgingsroutine een belangrijk hulpmiddel om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Een exfoliërende reiniger helpt dode huidcellen te verwijderen en helpt zo te voorkomen dat ze zich op de huid en in de poriën ophopen. Daarnaast zorgt deze ervoor dat alle make-up grondig verwijderd wordt. Huidverzorgingsproducten die vitamine A en retinol bevatten stimuleren de cel vernieuwen en helpen zo ook de ophoping van huidcellen onder controle te houden.
De meeste milia trekt vanzelf weg na een tijdje, maar in sommige gevallen kan het maanden of zelfs jaren duren om te verdwijnen. Het verwijderen van milia wordt gedaan door een kleine insnijding in de huid te maken waarna de inhoud van de cyste wordt geëxtraheerd – ze kunnen niet uitgeknepen worden zoals een puistje. Regelmatige exfoliatie met een goed exfoliërend product en het grondig verwijderen van make-up voor het slapen gaan kunnen bijdragen aan het terugkeren van milia, maar verwijderen niet de al bestaande milia. Een natuurlijke preventie remedie voor milia is om een eigen exfoliatie behandeling te maken door suiker te mixen met een natuurlijke olie, zoals bijvoorbeeld kokosolie. Masseer dit in op een schone, vochtige huid in een zachte cirkelvormige beweging en spoel daarna af met schoon warm water. Gebruik dit in ieder geval een of twee keer per week voor de beste resultaten.