Bijna iedereen van ons wil het geheim van de perfecte huid kennen. We zoeken naar huidverzorgingsproducten, verslinden tips van experts en leven ons uit met serums. De oplossing is echter simpeler (en veel verrassender) dan je misschien denkt. Een chemische peeling is een klassieke behandeling die tekenen van veroudering vermindert, de huidskleur en structuur corrigeert en je helpt om er jonger uit te zien.

Hoe vaak moet je een chemische peeling doen?

Op deze vraag hebben we verschillende antwoorden, maar we beginnen met de kortste hersteltijd met betrekking tot een chemische peeling. Over het algemeen kun je elke vier tot zes weken een chemische peeling laten doen. Sommige peelings, zoals degene gericht op acné, kunnen om de twee weken gedaan worden (totdat je de gewenste resultaten bereikt hebt). Dit laatste is essentieel: het zijn de gezondheid en problemen van jouw huid die je wil aanpakken, en die bepalen welk type peeling je nodig hebt. Deze factoren bepalen ook de frequentie van de behandeling.

Peelings kunnen in verschillende categorieën ingedeeld worden, inclusief intensiteitsniveaus: licht, medium en diep. De eerste twee komen het meest voor: diepe peelings worden maar sporadisch aangeboden. De intensiteit van een peeling is gebaseerd op de chemische oplossing, die bepaalt hoe diep de behandeling in de huid trekt.

Lichte peelings

De peelings die hieronder vallen zijn het meest gebruikt. Ze werken alleen op het huidoppervlak en geven een mooie glans. Dit verklaart waarom ze zo populair zijn voorafgaand aan grote evenementen, zoals een bruiloft of familiereünie. Ze zijn ideaal voor patiënten met milde huidproblemen, zoals:

  • Lichte rimpels en fijne lijntjes
  • Lichte hyperpigmentatie
  • Kleine littekens door acné
  • Oneffen huidskleur
  • Ruwe plekjes
  • Doffe teint

Lichte peelings worden vaak samengesteld uit salicylzuur of fruitzuren. Hierdoor kunnen ze elke vier tot zes weken toegepast worden. Ze hebben geen hersteltijd nodig omdat ze alleen de buitenste laag van de huid verwijderen. Hoewel de resultaten eerst subtiel kunnen zijn zullen de effecten verbeteren bij herhaling van de behandeling .Veel patiënten kiezen er daarom voor om regelmatig lichte peelings te ondergaan.

Medium peeling

Voordat we verder gaan is dit een mooi moment om uit te leggen dat de huid uit drie lagen bestaat: de epidermis (buitenste laag), het dermis (middelste laag) en het onderhuidse vet (binnenste laag). Het is belangrijk om dit te weten om de manier waarop verschillende peelings werken te kunnen begrijpen. Ter illustratie: medium  peelings verschillen met lichte peelings omdat zij niet alleen de buitenste laag huid verwijderen (zoals bij lichte peelings) maar ook de middelste laag.

Voordelen van medium peelings

Wat zijn de voordelen van deze behandeling? Het biedt diepere exfoliatie en daardoor snellere en meer resultaten. De peelings bevatten vaak glycolzuur, erkend als krachtpatser onder de huidverzorgingsingrediënten. Glycolzuur behandelt moeiteloos puistjes, pakt hyperpigmentatie aan en vermindert veelvoorkomende tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels. Dit zijn de voordelen van een medium peeling:

In wezen zorgt een medium peeling ervoor dat de huid beter werkt. Daarmee bedoelen we dat het de productie van collageen stimuleert, meer hyaluronzuur (HA) aanmaakt en de celvernieuwing verbetert. Dit wordt allemaal veroorzaakt doordat de behandeling dode huidcellen verwijderd waardoor er gezonde huidcellen aan het oppervlak komen. Dit resulteert in een gladdere en stralende huid. Je kunt een medium peeling elke vier tot zes maanden veilig ondergaan.

Diepe peelings

Veel patiënten denken aan diepe peelings als ze de woorden “chemische peelings” horen. Diepe peelings worden ook wel krachtige peelings genoemd en ze gebruiken fenol om door te dringen tot de onderste huidlaag. Hierdoor wordt de huid gedwongen om van binnenuit te regenereren. Hoewel het de meest agressieve van deze drie peelings is, levert het ook de meest indrukwekkende resultaten op. Diepe peelings zijn ideaal om de volgende huidproblemen te behandelen:

Fenol is een organische verbinding en vanwege de intensiteit ervan moeten patiënten vaak een aantal maanden wachten voordat ze het resultaat van de behandeling zien. Het is belangrijk om de huid tijdens deze maanden gehydrateerd te houden en hem te beschermen tegen de zon. De effecten kunnen tot 10 jaar aanhouden. Hoewel de meningen hierover verschillen, zijn de meeste zorgverleners het erover eens dat je een diepe peeling maar eens in je leven moet ondergaan.

Wat is een peeling?

Peelings zijn aangepaste behandelingen die de huid exfoliëren met een zuur. Dit zuur verwijdert beschadigde huidcellen op de hele plek van behandeling. Hierdoor kan de nieuwe huid ademen, omdat al het vuil (niet alleen beschadigde huidcellen maar ook bacteriën en vuil) efficiënt verwijderd wordt. De poriën zijn schoon en de huid zal gaan helen.

Peelings zijn van nature universeel. Dit houdt in dat ze veilig zijn voor bijna alle huidskleuren en -typen. Ze geven ook echte en zichtbare resultaten na één behandeling. Dit in tegenstelling tot andere behandelingen (zoals een laser), deze hebben vaak meerdere sessies nodig voordat je effect gaat zien.

Een lange, succesvolle geschiedenis

De Australische dermatoloog Ferdinand Ritter von Hebra (1816-1880) introduceerde het concept van huidherstel door midden van een peeling, halverwege de 19e eeuw. Lang hiervoor scrubde vrouwen in Babylonië en India hun huid al met pluimsteen. In de middeleeuwen evolueerden deze technieken naar doeken gedrenkt in zwavel, mosterd of limoen. Deze werden op het gezicht aangebracht. De huid verjongen was hiervan het doel, dit is vandaag de dag nog steeds het doel.

Peelings waren in de jaren ’90 de meest gewilde vorm van cosmetische therapie, maar ze zijn op de achtergrond verdwenen omdat ze pijnlijk waren en de huid ruw maakte. Gelukkig zijn de behandelingen van tegenwoordig niet meer hetzelfde: de formule en toepassingen zijn verfijnd. Het doel is om dat huid te voorzien van heilzame ingrediënten in plaats van een zichtbare peeling te veroorzaken. Deze ingrediënten verbeteren de huidskleur, bouwen collageen op en verminderen lijntjes.

Details van de behandeling

We bieden vier verschillende peelings aan die weinig tot geen hersteltijd nodig hebben en binnen een week volledig resultaat bieden. De formules die we gebruiken behandelen verschillende huidproblemen, zoals rimpels, een ruwe huid, acné en hyperpigmentatie. Elke sessie is relaties kort (ongeveer 45 minuten) en bevat een exfoliërend masker en een massage. We bieden ook een thuispakket aan om het herstel te optimaliseren.

Voor de beste resultaten raden we vaak een totaal van drie tot zes peelings aan, om de vier weken. Het volgen van deze structuur is belangrijk om jouw huid te mogelijkheid te geven om te helen en om een stijgend effect te creëren omdat elke behandeling voortbouwt op de vorige. 

Veelvoorkomende misvattingen

De woorden chemisch en peeling zijn genoeg om angst te veroorzaken. Gezamenlijk klinken ze des te onheilspellender. Het is dan ook begrijpelijk dat mensen peelings afdoen als riskant, trendy of over de top. Ze krijgen nauwelijks de positieve aandacht die ze verdienen. Deze misvatting hopen we nu de wereld uit te helpen.

Dermatologen en schoonheidsspecialisten geven de voorkeur aan peelings vanwege het gebruiksgemak en de werkzaamheid. Deze behandelingen vormen, op een veel dieper niveau, de basis van alle huidverzorgingsbehoeften: exfoliëren. Je weet waarschijnlijk wel dat iedereen moet scrubben om celvernieuwing te stimuleren. We hebben dit eerder genoemd en we gaan kort uitleggen wat we bedoelen.

Celvernieuwing

Dit verwijst naar het continue proces dat ons lichaam heeft om dode huidcellen te verwijderen en te vervangen door jongere, gezondere cellen. De vernieuwing verloopt relatief soepel als we jong zijn, maar naarmate we ouder worden gaat het steeds langzamer en minder effectief. Exfoliëren helpt om dit proces te verbeteren en peelings zijn hier heel efficiënt voor. Ze zijn milder dan mechanisch exfoliëren, zoals met microbeads en korrels, en zelfs zacht genoeg voor een gevoelige huid. Exfoliëren is zo belangrijk dat het vaak wordt gezien als de weg naar een zachte, jeugdige huid. Dode cellen kunnen, op het huidoppervlak, poriën verstoppen en fijne lijntjes en rimpels accentueren. Het verwijderen van deze huidcellen verjongt jouw uiterlijk.

Je hebt niet per se een peeling nodig

Vaak wordt geloofd dat een chemische peeling huidschilfers veroorzaakt. Maar, de voordelen van de behandeling bevinden zich vooral op cellulair niveau. Als je een peeling doet, dan is het verwijderen van dode huid een bijwerking.

Alleen patiënten met huidproblemen hebben een peeling nodig

Hoewel peelings effectief allerlei huidproblemen oplossen zorgen ze ook voor een gezond uiterlijk. Als je op dit moment blij bent met je uiterlijk, dan kun je een peeling ondergaan om de huid glad en gehydrateerd te houden. Een peeling voorkomt ook problemen als een doffe huid, verstopte poriën en een oneffen huidskleur.

Peelings zijn niet geschikt voor mensen met een droge huid

Juist het tegenovergestelde: peelings zijn enorm effectief bij de behandeling van een droge huid. Het verwijderen van dode huidcellen helpt de natuurlijke vochtbarrière van de huid te herstellen. Dit verbetert de hydratatie op natuurlijke wijze. Peelings hebben ook nog een ander, enigszins onverwacht, voordeel: ze helpen huidverzorgingsproducten (zoals vochtinbrengende crèmes en serums) dieper intrekken. Dit gebeurt omdat de belemmering die normaal gesproken wordt gevormd door dode huidcellen, verwijderd wordt. Hierdoor krijgen producten de ruimte om de huid in te trekken en daardoor effectiever te zijn. Dit kan ook het vochtgehalte verhogen en de droge huid herstellen.

Redenen om een peeling te ondergaan

Patiënten nemen een chemische peeling om acné te stoppen en de littekens die het veroorzaakt te verwijderen. Acné treedt op als de poriën verstopt raken. Bovendien blijven bepaalde ingrediënten (zoals salicylzuur) hangen om de poriën langere tijd schoon te houden.

Sommige aanbieders geven de voorkeur aan peelings boven lasers om acné te behandelen. Zo vermijden ze een verrassende valkuil: lasers kunnen, na de behandeling, een breakout veroorzaken. Dit gebeurt maar bij 30% van de patiënten, maar dan heeft de behandeling natuurlijk geen zin.

Controleert melasma

Hoewel er geen oplossing bestaat voor de behandeling van donkere vlekken veroorzaakt door de zon, geven peelings de beste bescherming. Een lichte peeling kan voordelig zijn omdat het de buitenste huidlaag verwijdert en daardoor gezonde huidcellen aan het huidoppervlak komen. Deze nieuwe cellen zijn niet beschadigd door de zon en geven de huid een frisser en gezonder uiterlijk. Medium peelings dringen door tot de middelste huidlaag, bieden meer resultaat en verlichten hyperpigmentatie nog meer. 

Kan concealer voor de ogen vervangen

Bijna iedereen is weleens wakker geworden met donkere kringen onder je ogen die je er moe uit laten zien, ook als je jezelf fit voelt. Als een peeling voorzichtig gedaan wordt, dan kan een peeling deze donkere kringen, die erger worden als we verouderen, verminderen en zelfs verwijderen. Hierdoor heb je minder (of geen) concealer meer nodig voor een levendig uiterlijk.

Het geheim voor een betere huid

Een peeling kan de algehele gezondheid van de huid verbeteren en de huid laten stralen. Als je een peeling introduceert in jouw huidverzorgingsritueel, dan kan de behandeling opbouwende resultaten opleveren, een gladde, gehydrateerde huid die vrij is van puistjes.