Huidschade door de zon
Huidschade door de zon verwijst naar huidaandoeningen die optreden als een direct gevolg van blootstelling aan de zon. De ultraviolette (UV) elektromagnetische (licht) straling die in het zonlicht aanwezig is, beschadigt huidcellen en kan allerlei huidproblemen veroorzaken, de ene ernstiger dan de andere. Zelfs als u niet verbrandt, kan blootstelling aan de zon uw huid nog steeds beschadigen. Het bruinen van de huid is eigenlijk een teken van schade door de zon, ondanks het gezond ogende uiterlijk dat het u kan geven.
Wat veroorzaakt schade door de zon?
Schade door de zon wordt veroorzaakt door de onbeschermde huid te lang aan de zon bloot te stellen. We hebben enige blootstelling aan zonlicht nodig omdat het een belangrijke bron van vitamine D is, maar overmatige blootstelling aan UV-straling (ultraviolette straling) beschadigt het cellulaire DNA van de huid en kan pigmentvlekken, rimpels, droogheid, verbranding, leerachtige textuur en zelfs kanker veroorzaken.
Symptomen van schade door de zon
Verbranden
Verbanden treedt op als de blote huid te lang aan direct zonlicht wordt blootgesteld, met als gevolg een ontsteking van de epidermis laag (de opperste laag van de huid). Het zorgt ervoor dat de huid roze of rood van kleur wordt en erg zacht aanvoelt. Verbranden kan er ook voor zorgen dat de huid blaren krijgt en afschilfert. Ernstigere gevallen van verbranding kunnen leiden tot infectie, duizeligheid, uitdroging en een zonnesteek.
Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken, ook algemeen bekend als levervlekken of lentigo solaris, zijn kleine vlekken hyperpigmentatie (verdonkeren van de huid) op het oppervlak van de huid. Ze worden meestal aangetroffen op de handen, het gezicht, de nek en de borst, of op delen van de huid die het meest worden blootgesteld aan de zon. Ze zijn niet gevaarlijk, maar zijn een teken dat de huid veel is blootgesteld aan UV-straling en komen vaker voor bij oudere mensen. Ouderdomsvlekken zijn niet schadelijk, maar sommige mensen kiezen ervoor om ze om cosmetische redenen te laten verwijderen.
Rimpels of solaire elastosis
Collageen is de stof die de huid zijn elasticiteit en veerkracht geeft. Een jonge huid bevat veel collageen, waardoor het er glad en vol uitziet. Naarmate we ouder worden, begint de hoeveelheid collageen in de huid te verminderen, waardoor het zijn structuur verliest, wat resulteert in rimpels en slappe huid. Blootstelling aan de zon versnelt dit proces, breekt het collageen van de huid af en veroorzaakt rimpels, of ‘solaire elastosis’.
Draadaders
Draadaders zijn kleine zichtbare aderen die meestal voorkomen op de neus en wangen. Meestal verschijnt een als een rode stip, maar het kan ook soms roodheid van de omringende huid veroorzaken, waardoor u roze, rode wangen krijgt. Blootstelling aan de zon veroorzaakt een uitputting van de hoeveelheid collageen in uw huid, waardoor deze dunner wordt en aderen beter zichtbaar worden. Als u lijdt aan rosacea, kan blootstelling aan de zon dit probleem, en zo ook draadaders, verergeren.
Pigmentatie
Als de huidcellen gezond zijn, ziet uw huid er normaal en egaal uit. Wanneer huidcellen echter beschadigd of ongezond worden, wordt er extra melanine aangemaakt om uw huid te helpen beschermen. Als alternatief kunnen de cellen die pigment produceren, worden beschadigd, waardoor de productie van melanine wordt voorkomen. Als gevolg hiervan kunnen delen van uw huid lichter (hypopigmentatie) of donkerder (hyperpigmentatie) worden, wat beide erkende huidaandoeningen zijn. Pigmentatie kan om verschillende redenen optreden, zoals ook overmatige blootstelling aan de zon. De effecten kunnen ook duidelijker worden naarmate we ouder worden en kunnen verergeren als ze onbehandeld en onbeschermd blijven.
Huidkanker
Overmatige of langdurige blootstelling aan de zon kan ernstige huidbeschadiging veroorzaken, wat kan leiden tot huidkanker. Er zijn een aantal verschillende soorten huidkanker, de meest voorkomende zijn basaalcelcarcinoom (basaalcelkanker), plaveiscelcarcinoom (plaveiselcelkanker) en melanoom. Soms kunnen moedervlekken zich ontwikkelen tot een vorm van huidkanker die een kwaadaardig melanoom wordt genoemd. Als u nieuwe moedervlekken of bestaande moedervlekken opmerkt die van vorm, kleur, grootte of hoogte zijn veranderd, of als ze geïrriteerd raken of gaan bloeden, dan is het belangrijk dat u onmiddellijk naar uw huisarts gaat om ze te laten controleren.
Actinische keratosen
Actinische keratosen zijn kleine, ruwe huidbultjes die typisch voorkomen op het gezicht, de lippen, oren, hoofdhuid, schouders, nek en achterkant van de handen en onderarmen. Ze kunnen in grootte variëren van een klein vlekje tot een centimeter in diameter. Het is een soort pre-kanker van de huid, veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon. Zoek onmiddellijk medisch advies als u denkt dat u actinische keratosen heeft ontwikkeld.
Kan de opgelopen zonschade worden teruggedraaid?
Sommige tekenen van schade door de zon kunnen worden teruggedraaid met professionele huidbehandelingen. Diepe exfoliërende behandelingen zoals microdermabrasie en chemische huidpeels kunnen hardnekkige ouderdomsvlekken en pigmentvlekken die worden veroorzaakt door schade door de zon helpen vervagen. Verjongingsbehandelingen, zoals huidvullers en lipvullers, kunnen worden gebruikt om de huid voller te maken op plekken waar verslapping en rimpels zijn verschenen als gevolg van een uitputting van collageen, veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Anti-verouderingsinjecties, zoals botulinetoxine, kunnen worden gebruikt om de gezichtsspieren te ontspannen om te helpen voorkomen dat er nog meer rimpels ontstaan door herhaalde bewegingen (bijvoorbeeld fronsrimpels op het voorhoofd). Andere innovatieve behandelingen, zoals microneedling behandelingen, zijn ontworpen om de natuurlijke productie van collageen door de huid te stimuleren, voor een voller effect. Huidcrèmes en andere huidproducten kunnen ook helpen de tekenen van veroudering aan te pakken door de textuur en toon van de huid te verbeteren. Laser resurfacing-systemen, zoals Fraxel, kunnen worden gebruikt om door zich op de, door de zon beschadigde, huid te richten en deze te vernietigen, zodat deze helemaal wordt verwijderd om de frisse, nieuwe huid eronder te onthullen.
Wat is het verschil tussen UVA-, UVB- en UVC-straling?
UVA-, UVB- en UVC-straling hebben verschillende golflengten. UVA en UVB zijn de stralen waar u zich zorgen over moet maken als het gaat om de gezondheid van uw huid. Ze spelen een sleutelrol bij vroegtijdige veroudering en huidkanker. UVC-stralen dringen de atmosfeer van de aarde niet binnen en bereiken daarom uw huid niet. UVB is de oorzaak van verbranding van uw huid en heeft de neiging om de oppervlakkige lagen van de huid te beschadigen omdat deze stralingen niet zo diep doordringen als UVA. UVA-stralen maken uw huid bruin en veroorzaken ook vroegtijdige veroudering. Recente onderzoeken suggereren dat zowel UVA- als UVB-stralen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw huid.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.